Unităţile sanitare nu mai au bani de medicamente şi materiale, iar personalul riscă să nu fie plătit pentru munca prestată în luna septembrie. CITEŞTE ŞI Braşov: Saloanele Spitalului Judeţean, supraaglomerate Cei mai afectaţi de criza financiară prin care trec spitalele gălăţene vor fi pacienţii, nevoiţi să-şi cumpere din propriul buzunar toate cele necesare unei operaţii
Lipsa banilor este resimţită cel mai puternic de pacienţi. Farmaciile din faţa Spitalului de Urgenţă sunt pline de rude venite să le cumpere bolnavilor medicamente şi materiale sanitare.
“Seringi de unică folosinţă, feşe, luăm tot ce este nevoie. Pentru noi, pensionarii, aceasta devine deja o obişnuinţă. Dar nu avem ce face” , ne-a mărturisit Iordana Bucătaru.
“Am soţul în spital. Nu mi se pare normal ca, după ce am plătit o viaţă întreagă la sistemul public de asigurări de sănătate, să fiu nevoită să cumpăr chiar tot. Mereu am cumpărat seringi, feşe şi tot ce a fost nevoie” , s-a plâns şi Mariana Toma, o bătrână cu soţul internat.
Suplimentarea, singura soluţie
Pentru ca spitalele să aibă bani de salarii şi servicii medicale, sistemul gălăţean are nevoie de 25 de milioane de lei.
„Bugetul pentru trimestrul al patrulea nu acoperă cheltuielile până la sfârşitul anului. Pentru anul acesta, am avut 125 milioane lei, mai mic cu 18% decât anul trecut. Toate spitalele din municipiu se confruntă cu aceleaşi probleme” , ne-a declarat Olimpia Buzia, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.
Nici spitalul de Pediatrie nu stă mai bine. “Nu ştim ce se va întâmpla în momentul în care Casa de Asigurări nu ne va mai da niciun ban. Până acum ne-am descurcat, dar, de luna aceasta, nu mai avem bani de salarii.
Pentru medicamente, suntem în contract cu diferite firme şi, în funcţie de