Gospodinele din zona Bran trudesc de dimineaţă până seara pentru a pregăti murăturile cele mai bune din Transilvania. Secretele pentru reţetele de murături gustoase le ştiu doar brănencele
Dacă ajungeţi în această perioadă la pensiunile din Bran, veţi simţi că toamna a început să se instaleze. Mirosul de legume proaspete vă întâmpină încă de la intrarea în locuinţele brănenilor. Femeile s-au pus pe treabă, iar proviziile pentru iarnă sunt gata să umple cămările. Obiceiurile au fost păstrate din străbuni, iar reţetele sunt... evident unice. Alina Bangălă, una dintre gospodinele cunoscute în Bran, spune că totul se face cu migală şi multă imaginaţie. Legumele trebuie să fie obligatoriu arătoase, dar şi gustoase. Ingredientele se cumpără din timp, iar treaba se face obligatoriu pe muzică populară, dacă vrei să ai spor. „Pentru început se taie legumele şi se aleg ingredientele. De exemplu, la 6 kg de gogoşari folosim 750 g zahăr, 1 litru oţet, 7 linguri sare, foi de dafin şi piper. Mai am un secret: pentru ca murăturile să iasă delicioase mai adaug o lingură de miere”, spune Alina Bangălă.
Zeama perfectă
Ca să se păstreze, murăturile trebuie ţinute într-un lichid special care conţine apă, oţet, sare şi zahăr. „Noi îi aşteptăm pe turişti cu multe feluri de mâncare la care pot asorta murături. Pentru această toamnă am pregătit castraveţi, ardei capia, gogonele, conopidă şi gogoşari. Trebuie să vă mai spun că zacusca este gata. Pe lângă toate acestea ne mândrim cu tot felul de sortimente de dulceaţă şi gem”, mai spune Alina Bangălă. Pregătirile pentru toamnă durează cel puţin trei săptămâni.
Preferata turiştilor:
dulceaţa de cireşe negre
Am fost şi noi în cămara doamnei Bangălă şi am rămas uimiţi de numeroasele provizii pe care le-am găsit aici. Printre acestea şi dulceaţa de cireşe negre. Fructele sunt culese de brănence