A rezolvat problema înclinării a Turnului din Pisa, după pensionare îşi brevetează alte invenţii şi vrea, la 65 de ani, să facă facultatatea de construcţii Foarte mic fiind, părinţii nu-l putea să facă să tacă pe Sandor Bardosi decât dacă îi puneau în faţă o bucată de hârtie pe care era scris ceva.
„Un cioban chior a prezis părinţilor mei că băiatul lor va deveni un om mare. Eu mereu am trăit cu impresia asta, am învăţat destul de bine şi totdeauna am avut idei deosebite. Prin tinereţe mi-a plăcut foarte mult literatura, domeniu în care doream să mă afirm, publicând cărţi de nuvele şi schiţe, ca şi în diverse ziare şi reviste”, afirmă Sandor Bardosi.
N-a reuşit la şcoala de învăţători de la Aiud pentru că părinţii săi au refuzat să intre în CAP, drept care a făcut şcoala profesională şi a fost maistru instructor la Liceul din Târnăveni. Între timp a dat la teatru şi la teologie unde a şi reuşit, dar pentru că nu a fost posibil să i se achite indemnizaţia pentru cei doi copii ai săi, a renunţat.
Turnul din Pisa
„Iniţial nu mi-au plăcut construcţiile, însă în timp ce eram la şcoala de maiştri la Sibiu, mi-a venit ideea stopării înclinării turnului din Pisa”, spune Sandor Bardosi, a cărui invenţie a fost înregistrată la OSIM abia în 1989. Procedeul, care se referă la consolidarea clădirilor a primit medalia de aur la concursuri de inventică din Kuala Lumpur - Malaezia în luna mai, la Varşovia – Polonia în luna iunie, iar în data de 9 septembrie a obţinut medalia Genius Europa la Budapesta.
”Toată lumea vrea să consolideze turnul pe partea înclinării, iar eu m-am gândit la partea opusă, cu o contragreutate. Se intră cu nişte grinzi din beton armat în consolă, sub turn şi turnul se va aşeza pe şirul de grinzi cu o contragreutate din partea solului tare”, afirmă inventatorul, care nu a fost