Un cercetător originar din România este şeful unei echipe ştiinţifice care şi-a propus să folosească nanotehnologia pentru comerţul viitorului.
Dr. Alexandru Biriş este conducătorul Centrului de Nanotehnologie al Universităţii din Arkansas, Statele Unite. Această unitate ştiinţifică a fost realizată, în 2006, cu ajutorului statului american, care a avut încredere în proiect şi i-a acordat 5,6 milioane de dolari pentru a începe cercetarea.
Deşi studiile centrului vor viza numeroase domenii, cele mai aşteptate rezultate sunt cele din domeniul medical. Împreună cu cercetători ai acestei bresle, Centrul de Nanotehnologie a creat schelet pentru refacerea ţesuturilor umane.
Securitatea naţională aşteaptă şi ea realizările centrului condus de Biriş. Specialiştii din Arkansas au pus la punct un sistem de nanosenzori care poate detecta radiaţii, gaze şi materiale explozibile. "Nanosenzorii pot fi montaţi oriunde şi pot funcţiona non-stop, ca şi cum am avea milioane de câini muncind să protejeze americanii de bome şi agenţi chimici sau biologici", apreciază o publicaţie din Arkansas.
Prin modificarea particulelor fine ale unei substanţe, cercetătorii în nanotehnologie au reuşit, până în prezent, să realizeze produse extrordinare, cu impact asupra vieţii economice. Pe lângă îmbunătăţirea calităţii unor echipamente de lucru, s-au produs pneuri auto care se uzează mult mai greu, lipiciuri foarte puternice, oglinzi retrovizoare care nu orbesc şi lacuri de automobile care se autorefac la zgârieturi.