Savoarea şi aroma şampaniei se află chiar în bulele licorii, potrivit unui studiu realizat de specialiştii germani şi francezi, relatează France Presse.
Totul se întâmplă chiar sub nasul nostru. Când desfacem o stică de şampanie se formează mii de bule de dioxid de carbon, explică Gérard Liger-Belair, de la Universitatea Reims Champagne-Ardenne, unul dintre autorii studiului publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Când bulele ajung în paharele speciale se eliberează un val de arome sub formă de aerosoli.
Aromele din şampanie
Bulele din şampanie se comportă ca un lift, urcă şi coboară aromele licorii, în concentraţii mai mari decât în vinul obişnuit. Efectul continuă cât timp se formează bulele. Descoperirea schimbă complet informaţiile care existau până acum privind rolul bulelor în băuturile spumoase.
"În trecut credeam că dioxidul de carbon din bule doar îi dă vinului un gust acid şi puţin înţepător, dar studiul demonstrează că e mai mult decât atât", spune Dr Jamie Goode fondatorul wineanorak.com, citat de BBC. Iar paharele speciale nu ţin doar de etichetă, ci aduc la suprafaţă bulele.
100 de milioane de bule conţine o sticlă de şampanie, iar o bulă are un diametru de 0,5 milimetri, mai spun autorii studiului.
Aşa se face că cei care se pricep la vin au demonstrat abia acum ce cânta artistul din Hawai Don Ho în urmă cu mai bine de patru decenii, în 1966: "Bule mici în vin, mă fac fericit, mă fac să mă simt bine".