Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) îşi pregăteşte haine şi decoruri noi pentru colecţiile care l-au consacrat. În clădirea instituţiei se derulează lucrări pe trei şantiere simultan. Muzeul este închis din luna aprilie, pentru astupare unor găuri în acoperiş. Va mai sta închis cel puţin doi ani, pentru renovări complete, dar apoi ar putea deveni unul din cele mai vii muzee de profil din ţară.
Trecătorii au observat de ceva vreme schelele de pe pereţii Muzeului de Istorie. Cei care sunt obişnuiţi cu colecţiile din interior, au observat şi că, din primăvară, acestea sunt închise iar schelele au invadat şi curtea interioară a imobilului.
Închis pentru renovare
Viorica Crişan, directorul muzeului, stă zilnic peste program la serviciu. În ciuda închiderii instituţiei pentru vizitatori, aici sunt deschise trei şantiere simultane de construcţii. Cel mai vechi şantier a demarat în urmă cu doi ani, pentru curăţirea igrasiei din spaţiile de depozitare din subsoluri, proiect pentru care s-au obţinut fonduri guvernamentale de jumătate de milion de lei.
În acest an au demarat alte două şantiere, care vizează înlocuirea acoperişului şi faţadizarea clădirii, de 1,2 milioane lei de la bugetul central, respectiv 0,5 milioane lei, bani daţi de Primărie, dar pe care muteul va trebui să-i plătească în cinci ani. Un alt proiect privind modernizarea centralei termică a fost amânat, din raţiuni financiare.
Dacă iniţial s-a dorit doar înlocuirea acoperişului şubrezit, care a favorizat inundarea în numeroase rânduri a colecţiilor de la etajele superioare, după investigaţiile la plafon, s-a decis modificarea proiectului, cu includerea şarpantei. „Trebuia să stăm cu găleţile lângă vitrinele cu piese de patrimoniu”, îşi aminteşte Crişan. Cele mai optimiste planuri de finalizare a lucrărilor la acoperiş şi fi