Desi autocarele electorale sunt pe cale sa provoace o criza guvernamentala de proportii, autoritatile si politicienii implicati in campanie spun ca nu au vazut si nu au cunostinta despre cum se practica in mod concret acest tip de turism electoral. Cu totii vorbesc insa din auzite, nimic ilegal nu s-a intamplat la ei in comunitate, ci in alte parti.
Plimbarea unor alegatori dispusi sa voteze de mai multe ori de la o sectie de vot la alta chiar in ziua scrutinului a devenit o imagine banala in declaratiile politice. Este evident ca, pentru ca o astfel de intreprindere sa fie posibila, autocarele invocate de ministrul de Interne, Dan Nica, s-ar dovedi deosebit de utile. Toate partidele s-au acuzat reciproc de practicarea votului multiplu, iar la europarlamentare fenomenul descris de politicieni cu interese divergente parea sa fi cuprins zone intregi din tara. Cu toate acestea, de-a lungul a mai mult de trei scrutine (din 2001 incoace), guvernele formate pe rand de aceleasi mari partide (PSD, PDL si PNL) nu au facut nimic pentru a elimina aceasta posibilitate de fraudare, facilitata sau nu de folosirea unor autocare inchiriate.
Mai mult, nici un guvern nu a gasit pana acum vreun vinovat. Fostul ministru de Interne Marian Saniuta, care s-a ocupat de organizarea alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale din 2004, sustine ca au existat la acea vreme 200 de plangeri privind turismul electoral, dar politia a instrumentat doar 20 de dosare, care au fost inaintate Parchetului. "Insa nu s-a gasit pana acum nici un vinovat", a precizat Saniuta. Cabinetul Emil Boc anunta acum doua luni ca va elabora unele masuri de prevenire a fraudelor electorale, insa pana la urma s-a lasat pagubas. A amanat pentru urmatoarele alegeri. Cine sunt cei care se plimba in ziua scrutinului cu autocarele sau masinile puse la dispozitie de partide pentru a putea vot