Grasimile saturate au fost in centrul multor discutii. Argumente pro si contra au fost mentionate de numerosi medici de-a lungul anilor. Consumul grasimilor saturate creste riscul aparitiei bolilor de inima si ridica nivelul colesterolului? Nu. De fapt, oamenii au nevoie de aceste grasimi.
Food Consumer iti propune sapte motive pentru care ar trebui sa consumi grasimi saturate.
Grasimile saturate joaca un rol cheie in sanatatea cardiovasculara. Adaugarea grasimilor saturate intr-o dieta reduce nivelul lipoproteinei, o substanta care are o legatura stransa cu riscul aparitiei bolilor de inima. Cercetatorii au demonstrat ca femeile care tin o cura de slabire si consuma mai multe grasimi saturate pierd mai mult in greutate.
Aceste grasimi sunt foarte importante pentru oase. Gu ajutorul lor, calciul se incorporeaza eficient in oase. Doctorul Mary Enig, un expert in grasimile alimentare si sanatatea umana, spune ca 50% din totalul grasimilor dintr-o dieta trebuie sa fie grasimi saturate.
Imbunatatirea sanatatii ficatului. S-a demonstrat stiintific ca grasimile saturate protejeaza ficatul de alcool si medicamente, inclusiv acetaminofenul si alte medicamente prescrise pentru dureri si artrita.
Pentru o buna functionare a sistemului respirator, este nevoie de substante care captusesc alveolele pulmonare, adica surfactant. Acesta permite sacilor aerieni sa se umple cu aer si impiedica colabarea si lipirea alveolelor cand se dezumfla. Continutul de grasime din acesta este de 100% de grasimi saturate. Inlocuirea acestora cu un alt tip de grasimi provoaca dificultati de respiratie.
Creierul contine foarte multe grasimi si colesterol. O dieta bogata in grasimi saturate face creierul sa functioneze bine.
Anumite grasimi saturate, in special cele gasite in unt, untura, ulei de nuca de cocos si ulei d