Scăderea dobânzii-cheie este o decizie cu două tăişuri: micşorarea ratelor şi creditarea facilă într-o perioadă cu şomaj în creştere. Sursa: Codrin Prisecaru
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) ar putea decide, astăzi, să menţină trendul din ultimele şedinţe şi să reducă dobânda de politică monetară cu încă 0,5 puncte procentuale, până la 8%. Această decizie va duce implicit la scăderea dobânzilor la credite, cu o întârziere de câteva luni. Cu toate acestea, poate încuraja românii să se împrumute la bănci, deşi perioada nu este una dintre cele mai fericite.
Potrivit analistului economic Aurelian Dochia, deşi restanţele cresc de la lună la lună, posibilitatea unui credit luat la o dobândă mai mică poate atrage persoane care mai apoi riscă să intre în imposibilitatea de plată. „Acest cerc vicios de amanetare a viitorului trebuie spart. Deocamdată nu mă îngrijorează ideea de scăderea dobânzilor care ar putea duce la inflamarea creditului”, spune analistul.
Partea bună este că scăderea dobânzii de politică monetară ar putea aduce rate mai mici pentru cei cu credite în derulare. Aceeaşi idee este valabilă şi pentru întreprinderile mici care vor un împrumut.
ÎN CONTINUĂ CREŞTERE
Media de restanţă la bancă, aproape două salarii medii brute
Numărul celor care au datorii la bancă, mai mari de 30 de zile, s-a majorat în iulie cu aproape 9.000 de persoane. Astfel că, pe 31 iulie, cifra finală era de peste 611.000. Soldul total al restanţelor este de 1,99 miliarde lei, majoritatea datoriilor provenind de la creditele în lei. Media de datorie în acest caz a ajuns la 3.300 de lei pentru fiecare restanţier înregistrat de Biroul de Credit.
Două treimi din sumele restante sunt denominate în lei, aproape 1,3 miliarde lei, deşi cele mai multe dintre creditele acordate