- Diverse - nr. 388 / 30 Septembrie, 2009 Grija pentru buna aprovizionare cu fructe si legume a targumuresenilor se vede prin organizarea "saptamanii marului"; de catre administratia pietelor, sub egida primariei. Actiune patronata de primarul municipiului, dr. Dorin Florea. Aceasta actiune se face din dorinta edililor orasului ca populatia sa consume cat mai multe mere, cunoscandu-se valoarea alimentara, terapeutica si estetica a marului. Continutul lui parfumat si zemos este atat de bogat in vitamine, saruri minerale, antociani, zaharuri, acizi organici, pectine, aminoacizi si multe alte componente cu valoare biologica ridicata, intrucat fac din mar o adevarata uzina de sanatate. Marul, fruct de origine biblica, este cunoscut si cultivat din cele mai vechi timpuri. Dumnezeu a creat gradina Edenului (Raiul), cu toate speciile de plante, pentru bucuria sufletului si sanatatea trupului. Din acea gradina minunata nu lipsea marul-fructul interzis-pentru care Adam si Eva au fost izgoniti din Eden, fiind nevoiti, ei si noi, urmasii lor, sa muncim pentru a incerca sa realizam gradini asemanatoare, cu fructe gustoase si savuroase. De atunci si pana azi, numerosi cultivatori, cu priceperi si preocupari diferite, au creat mii de soiuri de mere (peste 10.000) cu felurite forme, culori si gusturi, dar cu insusiri binefacatoare asemanatoare. Arheologii atesta cultura marului de peste 8.000 ani. Romanii pretuiau marul ca aliment si medicament. Pentru ei si geto-daci marul era un simbol al prosperitatii, fiind oferit ca dar de Anul-Nou. Noi, romanii, urmasii lor, am continuat traditia, facand din Romania un coltisor de rai, in aceasta gradina a lumii. Pretuirea merelor ca izvor de sanatate, frumusete trupeasca si sufleteasca, deriva cel mai elocvent din multitudinea de prezente in nenumaratele basme, legende si povestiri, unde e personificat prin: regele fructelor, fructul