Şi asta pentru că venitul pe cap de locuitor ar putea ajunge, în România, la nivel occidental în decursul a 40-45 de ani, potrivit unei estimări a agenţiei Moody’s, citată de Reuters. Sursa: EVZ
În schimb, analistul economic Ilie Şerbănescu este de părere că România va avea nevoie de mai mult de jumătate de secol pentru a se apropia de economiile vest-europene. Despre a trăi la un nivel apropiat cu cei din state ca Marea Britanie sau Franţa, nici nu poate fi vorba, consideră Şerbănescu.
Starea actuală se datorează politicilor duse în ultimii ani, când a fost stimulat consumul produselor din import, cumpărate cu bani proveniţi din credite.
„Primele turbulenţe intervenite pe pieţele internaţionale au demonstrat clar că am avut o creştere economică nesustenabilă. Ca să ai speranţe de a trăi mai bine trebuie să ai o economie adevărată, cu o industrie şi o agricultură puternice. Investitorii români nu au capacitatea financiară de a crea această bază, iar investitorii străini au venit pentru profituri, de aceea s-au orientat către sectoare ca cel imobiliar, bancar sau retail”, a explicat pentru evz.ro Ilie Şerbănescu.
Unul dintre elementele care arată starea financiară a populaţiei îl reprezintă coşul de consum. Guvernul a renunţat la calcularea acestuia.
„Nu se mai calculează coşul zilnic de consum pentru a nu se vedea că foarte mulţi români trăiesc sub pragul de sărăcie”, conchide analistul Ilie Şerbănescu.
Estul, cu viteza melcului
Dacă până la izbucnirea crizei economice, analiştii estimau că diferenţele de venit se vor topi în 15-20 de ani, acum estimarea ajunge până la 45 de ani. Nici alte state din Europa de Est nu o vor duce mai bine, după prognozele Moody’s.
Şi Bulgariei îi vor trebui tot între 40 şi 45 de ani, în timp ce Polonia va avea nevoie de 30 de ani.