Turismul la Marea Mediterană ar putea simţi „arsura” schimbării climatice, iar industria ar putea fi nevoită să se diversifice dacă vrea să supravieţuiască, spun oamenii de ştiinţă, potrivit Reuters. Sursa: Cyprus Travel
Bazinul mediteranean atrage anual aproximativ 20% din turiştii din întreaga lume, dar interesul pentru destinaţiile sale însorite ar putea să scadă pe măsură ce temperaturile cresc.
„Schimbările climatice vor afecta această regiune într-un mod relativ puternic şi diferit faţă de nordul Europei”, a declarat Jos Lelieveld, profesor de ştiinţe atmosferice la Centrul de Cercetare a Energiei, Mediului şi Apei de la Institutul Cipru.
Temperaturile de 40 de grade îi îndepărtează pe turişti
Peste două milioane de turişti vin anual în Cipru, atraşi de sezonul îndelungat şi de plajele frumoase. Sectorul reprezintă aproximativ 11% din economia ţării, dar punctul său forte, soarele, s-ar putea transforma într-un dezavantaj din cauza schimbării climatice.
„Verile ar putea deveni mai puţin atractive pentru sectorul turistic”, a spus Lelieveld, care este şi director la Institutul Max Planck de Chimie din Germania.
Reprezentanţii industriei şi oamenii de ştiinţă au început un dialog pentru a afla cum ar putea fi afectat turismul de schimbările climei. Astfel, centrul de greutate s-ar putea deplasa de la litoral la turism cultural şi religios.
Cercetările realizate de Institutul Cipru au arătat că temperatura medie din regiunea Mării Mediterane şi a Orientului Apropiat a crescut un grad Celsius în ultimii 20 de ani, iar studiile arată că ea ar putea creşte cu încă patru grade până la sfârşitul secolului.
Astfel, în timp ce creşterile de temperatură ar putea fi binevenite în nordul Europei, în ţările deja calde din sud, temperaturile de peste 40 de grade ar putea deve