Politicienii consideră remanierile dese cheia succesului, dar analiştii spun că provoacă haos în sistem. Schimbările frecvente ale titularilor unor ministere sunt prezentate de liderii politici drept un prim pas spre succesul în domeniul respectiv. Sursa: Vlad Stănescu
1 /.
Cu toate acestea, analiştii politici atrag atenţia că orgoliile personale şi ambiţia fiecărui ministru de a o lua de la zero pot duce la haos. Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), atrage atenţia asupra politicii deficitare de cadre a partidelor.
„Sigur că asemenea schimbări dese afectează coerenţa politicilor dintr-un anumit domeniu. Vorbim despre oameni destul de diverşi şi, mai ales, nu despre oameni pregătiţi din timp pentru un anumit minister”, afirmă Moraru. În opinia sa, primii paşi greşiţi se fac chiar de la instalarea unui nou guvern. „Partidele nu-şi selectează oamenii dintre cei care lucrează la programul dintr-un anumit domeniu, ci este important să plaseze anumite personaje în funcţii. De exemplu, domnul Videanu nu poate să rămână în afara unui guvern în care este PDL, indiferent ce minister primeşte”, ne-a declarat Adrian Moraru.
Pe de altă parte, el spune că miniştrii cei mai periculoşi sunt cei care renunţă de tot la munca predecesorului. „Mulţi vor să o ia de la zero, şi în această categorie intră, în primul rând, cei mai habar nişti, care nu au nicio legătură cu domeniul respectiv”, a constatat Adrian Moraru.
„Fiecare vrea să facă lucruri magistrale”
Şi analistul politic Cristian Ghinea este de părerere că de fi cien ţele din politica unor ministere sunt legate de carenţele de organizare ale partidelor politice. „Partidele noastre nu sunt concentrate pe guvernare şi pe formarea de politici. Fiecare partid are o mentalitate de cetate asediată, marcată de duşmănie şi de dor