Ceaiul verde, una dintre cele mai consumate băuturi din lume, înviorează funcţiile cerebrale şi întârzie procesul de îmbătrânire. Fitoterapeuţii din mai multe ţări apreciază că extractul de ceai verde este un element nutritiv foarte important.
Afirmaţia lor se bazează pe numeroase studii, la care se adaugă o descoperire importantă: ceaiul verde inhibă dezvoltarea celulelor canceroase şi asigură protecţia ADN-ului, prevenind eventualele mutaţii genetice nocive.
1 Combate radicalii liberi
Radicalii liberi, substanţe din fumul de ţigară, din aerul poluat şi din pesticide, sunt factori de risc pentru organism, contribuind la accelerarea procesului de îmbătrânire.
Toate structurile celulare pot fi atacate de radicalii liberi, chiar dacă nu toate au acelaşi grad de vulnerabilitate. Împotriva acestora, ne folosim de barierele naturale de apărare din hrana de fiecare zi: vitamine (precum A, C şi E), flavonoizi şi săruri minerale. Toate acestea se găsesc din abundenţă în ceaiul verde.
2 Scade nivelul colesterolului
Cercetările au arătat de-a lungul timpului că, prin consumul de ceai verde, nivelul colesterolului nociv se reduce semnificativ.
Un studiu recent, efectuat pe un lot de consumatori de ceai verde, a demonstrat că băutorii consecvenţi ai acestei licori aveau nivelul colesterolului „rău“ redus la jumătate, comparativ cu cei care nu au consumat ceai verde.
3 Vine în ajutorul diabeticilor
Specialiştii japonezi din marile centre medicale din Asia confirmă concluziile renumitului doctor Minowada de la Universitatea Kyodo.
Acesta a constatat că nivelul glucozei existent în urina pacienţilor diabetici mari consumatori de ceai verde scade semnificativ.
4 Menţine tensiunea în limite normale
Şi tensiun