Măceşele au un conţinut mare de vitamina C, cu o cantitate de 1.700-2.000 de mg/100, de 35-40 de ori mai mult decât lămâile şi kiwi. Ele conţin şi vitaminele B, D, E şi K, acizi graşi esenţiali şi flavonoide. Aproape toată gama de antioxidanţi e prezentă în aceste fructe.
Scoruşele de munte conţin vitamine, minerale, uleiuri eterice, zaharuri şi sunt folosite pentru gemuri, marmelade şi rachiu. Consumate crude sau deshidratate, au efecte benefice în ateroscleroză, hipovitaminoze, balonări, gingivite, colici intestinale. Decoctul şi tinctura din scoruşe sunt recomandate şi în tratamentul bronşitelor.
Fructele şi frunzele de porumbe, la fel de bogate în antioxidanţi, sunt folosite ca adjuvant în litiazele renale, în combaterea laringitei, constipaţiei şi în profilaxia aterosclerozei.
Tinctura de porumbe este un agent puternic împotriva colesterolului „rău“. Păducelul e apreciat pentru efectele sale terapeutice pentru digestie şi afecţiuni ale sistemului nervos. Se foloseşte sub formă de infuzie, decoct, pulbere şi tinctură.
În scopuri terapeutice, din coarne se folosesc fructele şi frunzele ca remedii pentru diaree, anemie, viermi intestinali, tensiune, lipsa poftei de mâncare. Infuzia, tinctura şi siropul au efecte dezinfectante, cicatrizante şi astringente.
Cătina este vedeta fructelor de pădure. Beneficiile sale asupra sănătăţii se datorează „rezervorului“ de nutrienţi pe care-i conţine: vitamine A, C, B1,B2, B6, B9, E, K; minerale: calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu, betacaroten şi licopen.
Cătina este indicată în detoxifierea ficatului, împotriva infecţiilor, oboselii, ajută la combaterea stresului şi a efectelor chimioterapiei şi îmbunătăţeşte funcţia cardiacă.