Despre Jamie Oliver oricine are o părere mai mult sau mai puţin bună. Este primul "telebucătar" care i-a încurajat pe oameni să experimenteze şi a reuşit să nu îi intimideze când găteşte, cu toate că mânuieşte ingredientele şi ustensilele cu o îndemânare vecină cu acrobaţia, indiferent dacă se află într-o bucătărie perfect utilată, într-o grădină sau într-un luminiş pitoresc.
"A devenit un model cu care până şi bărbaţii cu tatuaje fioroase se pot identifica", spune despre Jamie Oliver jurnalistul britanic Lucas Hollweg, care l-a intervievat pentru suplimentul Style al publicaţiei The Sunday Times.
Se străduieşte să schimbe din temelii stilul de alimentaţie al britanicilor şi să-l extindă, dacă se poate, şi în beneficiul altor naţiuni cu din ce în ce mai multă "greutate". Găteşte cu un aer perfect relaxat, aproape în joacă. Amestecă, îndrăzneţ, arome puternice, foloseşte cantităţi generoase, zâmbeşte tot timpul şi "nu se dă mare" cu arta pe care o stăpâneşte. Le dă oamenilor încredere în ceea ce pot face cu propriile mâini. Le arată că gătitul poate fi o distracţie. Îi ghidează subtil spre ingrediente şi reţete mai bune şi mai sănătoase decât cele recomandate doar de obişnuinţă şi comoditate. Şi a ajuns, el însuşi, departe faţă de momentul 1999, când şi-a făcut apariţia pe micile ecrane şi în bucătăriile din (aproape) întreaga lume. A fost decorat de Regină la 28 de ani, a gătit pentru preşedintele SUA, Barack Obama, pentru premierul britanic Gordon Brown şi pentru aţi lideri ai lumii, a devenit un "politician al poporului", intervenind adesea, cu succes, pe lângă miniştri şi consilii locale. Iar pe lista celor mai bogaţi oameni din Marea Britanie, realizată de Sunday Times, "valoarea" sa este estimată la 44 de milioane de euro. Şi nu are decât 34 de ani.
Una dintre cele mai lăudabile calităţi ale celebrului şi chipeşului bucăt