Coaliţia contra guvernului Boc 2 are, pe hârtie, forţa necesară pentru a dărâma executivul printr-o moţiune de cenzură. Sursa: Codrin Prisecaru Partidele care susţin moţiunea de cenzură, PNL, UDMR şi PSD, au 280 de voturi, în timp ce PDL are 173 de parlamentari.
Înţelegere cu UDMR
Dacă săptămâna trecută moţiunea de cenzură anunţată de PNL părea fără şanse, ieri, liberalii au obţinut atât sprijinul UDMR, cât şi al PSD. PNL şi UDMR vor semna moţiunea, în timp ce PSD a anunţat că o votează. Susţinerea UDMR, partid care săptămâna trecută părea că a bătut palma cu PDL, a fost obţinută în urma unei întâlniri dintre Crin Antonescu şi Marko Bela.
La ora întâlnirii, preşedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor, susţinea că formaţiunea sa nu va sprijini moţiunea, dar, după-amiază, după o întâlnire cu parlamentarii, a fost oficializată înţelegerea cu PNL.
PNL şi UDMR au fix cele 118 semnături necesare pentru depunerea unei moţiuni de cenzură, dar pentru trecerea acesteia era nevoie şi de sprijinul PSD. Liberalii susţineau că nu au avut loc negocieri la “nivel înalt” între Antonescu şi Geoană, ci discuţii informale între parlamentari ai celor două partide.
Cert este că, ieri, liderul PNL Crin Antonescu a anunţat că moţiunea de cenzură va viza exclusiv guvernul Boc 2, simplificând lucrurile pentru PSD, care anunţase, săptămâna trecută, că nu va vota o moţiune de cenzură în care sunt criticaţi şi foştii miniştri social-democraţi. Mai mult, chiar liderul PSD, Mircea Geoană, a anunţat că social-democraţii vor susţine o moţiuni de cenzură.
PDL, liber la racolări
De cealaltă parte a baricadei, PDL-iştii încearcă să îşi asigure majoritatea în parlament prin racolări. Numai ieri, doi deputaţi, Cristian Burlacu şi Elena Dobre, şi un senator, Tiberiu Prodan, au trecut de la PNL la PDL.