Sindicatele consideră că proiectul de ordonanţă de urgenţă, despre care Guvernul a vorbit ieri, privind sediile în care îşi desfăşoară activitatea confederaţiile sindicale ca "o monedă de schimb prea mică" pentru a opri protestele anunţate. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care acordă confederaţiilor sindicale dreptul de a primi în folosinţă gratuită, pe întreaga durată de existenţă a sindicatului, imobile din domeniul public sau privat al statului şi a cumpăra sediile, în şase luni, la un preţ calculat la valoarea contabilă. În replică la oferta Guvernului, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat că sindicatele au făcut demersuri de mulţi ani pentru retrocedarea patrimoniului, iar proiectul de ordonanţă de urgenţă, nu va opri nici mitingul de miercuri, nici următoarele proteste.
"Nu privesc această ordonanţă ca pe un cadou, ca pe o pomană. Ştim de acest proiect de câteva zile şi nu am oprit greva de luni. E o monedă de schimb prea mică", a spus Petcu. Liderul CNSLR Frăţia a adăugat că acest gest al Guvernului nu ar trebui interpretat ca o "cumpărare a sindicatelor". Costul luptei sindicale CNSLR Frăţia plăteşte lunar 14.000 de lei pentru sediul confederaţiei, având la dispoziţie două etaje într-un imobil. "Cartel Alfa" plăteşte lunar pentru 1.316 metri pătraţi 24.000 de lei. BNS funcţionează într-un sediul de 600 de metri pătraţi, pentru care plăteşte 31.800 de lei lunar.
Actul normativ aflat în licru la Guvern, acordă confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional, semnatare ale Contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, avantaje locative. Imobilele primite în folosinţă gratuită pot fi utilizate numai cu destinaţia de sedii ale confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional. Dreptul de folosinţă gratuită al confederaţiilor înceteaz