Chiar dacă sunt gustoase şi sănătoase, unele alimente pun în pericol viaţa consumatorilor pe care riscă, de fapt, să-i îmbolnăvească. Evident, nu este vorba despre junk-food, ci despre unele verdeţuri, fructe de pădure sau peşte.
Un studiu dat publicităţii de Center for Science in the Public Interest realizează un clasament al alimentelor care se încadrează în categoria de risc maxim pentru sănătate. În fruntea lisei se află salata verde şi spanacul, urmate de ou, ton, stridii, cartof, brânză, îngheţată, roşii şi fructe de pădure.
Nutriţioniştii au clasificat aceste alimente în funcţie de numărul epidemiilor cu care au fost asociate din 1990 până în prezent, luând în calcul şi numărul cazurilor de îmbolvănire înregistrate.
PE ALESE: E. COLI, NOROVIRUS SAU SALMONELLA
Produsele analizate pot provoca o largă "paletă" de probleme, de la dureri de stomac aproape nesemnificative până la deces. Din cauza salatei, de exemplu, consumatorul poate face o infecţie cu bacteria E. Coli sau cu Norovirus sau Salmonella, dacă frunzele nu au fost bine spălate.
În ultimii 20 de ani, zarzavaturile au îmbolnăvit, în SUA, 13.568 de persoane şi s-au făcut vinovate de 363 de epidemii. "Verdeţurile sunt foarte sănătoase, dar, din nefericire, pot fi «purtătorii» a numeroase boli", opinează Sarah Klein, avocat în acdrul centrrlui care a pregătit studiul. La capătul opus al clasamentului se află fructele de pădure, din pricina cărora s-au îmbolnăvit 3.397 de persoane (sunt luate în calcul doar cazurile documentate).
Când brânzeturile nu sunt corect procesate sau ouăle nu sunt gătite la o temperatură suficient de mare există riscul infecţiei cu Salmonella. Acelaşi "duşman" poate fi prezent în roşii şi ingerat dacă leguma este mâncată crudă. Studiul a asociat Salmonella şi E. Coli şi cu cartoful în general,