În ultimii ani, la bursa zvonurilor din jurul Nobelului pentru Literatură, cele mai vehiculate nume au fost Mario Vargas Llosa, Joyce Carol Oates, Philip Roth şi Amos Oz. Deşi sistemul de acordare a Nobelului nu face publice numele scriitorilor nominalizaţi, sursele apropiate Academiei Suedeze alimentează în fiecare an listele de favoriţi. În primii ani în care a fost acordat, Nobelul pentru Literatură îi viza pe autorii mai puţin cunoscuţi, dar ale căror texte participă la consolidarea unor modele de gândire idealistă.
Aşa se face că nume precum Henry James, Henrik Ibsen sau Lev Tolstoi au trecut pe lângă consistenta distincţie.
Treptat, politica de premiere s-a schimbat, astfel încât, în ultimele decenii, Nobelul a mers la unii dintre cei mai activi scriitori pe termen lung.
VIP-uri pe lista de aşteptare
Criteriile de jurizare şi desemnarea câştigătorilor au stârnit de-a lungul timpului numeroase controverse.
Anual, în apropierea momentului în care se anunţă cine va fi fericitul scriitor care se va îmbogăţi cu aproape un milion de euro (valoarea curentă a premiului), casele de pariuri şi bursa zvonisticii duduie de pronosticuri.
Nume mari, cum sunt Mario Vargas Llosa, Philip Roth sau Joyce Carol Oates au deja vechime, regăsindu-se aproape anual pe lista „abonaţilor“ la astfel de estimări.
De altfel, scriitori-vedetă ai momentului, ca de exemplu Milan Kundera, Thomas Pynchon sau Margaret Atwood figurează la rândul lor printre favoriţii pariorilor, însă până acum nu s-au regăsit pe lista laureaţilor.
Favoriţii la zi
Anul acesta, la cea de-a 108-a ediţie a Nobelului, favoriţi ai caselor de pariuri sunt romanicerul israelian Amos Oz şi, cu puţin în urma sa, poetul scandinav Tomas Tranströmer.
Cote apropiate au şi scriitoarea al