Curtea Constituţională a admis cu majoritate de voturi excepţia de neconstituţionalitate ridicată pe marginea unor prevederi ale legii 298/2008, şi a declarat legea ca fiind neconstituţională. Curtea Constituţională a dezbătut astăzi, pentru prima dată, o excepţie de neconstituţionalitate în cazul legii înregistrării datelor personale din reţelele de telecomunicaţii, lege prin care operatorii de telefonie mobilă şi distribuitorii de internet sunt obligaţi să înregistreze şi să stocheze datele personale ale comunicatorilor, respective ora, locul şi numărul de telefon apelat, dar şi datele comunicării prin poştă electronic, obligaţie care revine distribuitorilor de internet.
În urma deliberărilor, completul de nouă judecători a declarat că legea este neconstituţională şi a admis excepţia ridicată. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă şi obligatorie. În ceea ce priveşte legea în sine, aceasta nu mai poate fi aplicată.
Un proces comercial a anulat legea
Aceasta este prima dezbatere despre neconstituţionalitatea prevederilor legii cunoscute ca “legea Big Brother”, legea ajungând pe masa judecătorilor de la Curte în urma unei cereri formulate într-un litigiu comercial între o firmă de telefonie mobilă şi Comisariatul pentru Societatea Civilă. În cursul procesului, instanţa Tribunalului Bucureşti a admis cererea Comisariatului pentru Societatea Civilă, un ONG, care reclama faptul că “legea Big Brother” încalcă articolul 28 din Constituţia României. "Secretul convorbirilor telefonice este inviolabil"
Textul articolului 28 din Constituţie prevede că "secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil". Considerată o lege abuzivă, care, în numele siguranţei naţiona