Zeci de furturi au fost înregistrate, în acest an, la Poliţia Municipiului Oradea. Hoţii se fac nevăzuţi cu ţevi de cupru, materiale de construcţii, unelte. Au ajuns până într-acolo încât fură şi cabluri din pereţi.
„Am avut de lucru la casă toată ziua. Spre seară am închis uşile şi am plecat. A doua zi când m-am întors, am văzut că uşa de la terasă era forţată. Când am intrat, am realizat că fusese o spargere. Toate uneltele cu care lucrau muncitorii au dispărut”, aceasta este povestea lui Tiberiu, unul dintre zecile de proprietari ale căror case aflate în construcţie au fost prădate de hoţi.
„Hoţii fură ţevile de cupru instalate în case, materiale de construcţii, uneltele, chiar şi cablurile electrice din pereţi”, ne-a declarat inspectorul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Până în luna septembrie a acestui an, la Biroul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea au fost înregistrate 26 de sesizări. Numărul acestui gen de infracţiuni se menţine constant faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, au spus oamenii legii.
Modul de operare
De obicei, infractorii acţionează în grup. Nu au un loc de muncă stabil sau lucrează ca zilieri în construcţii. Pătrund nestingheriţi în casele care nu sunt închise şi fură tot ce le cade în mână. Infractorii pot fi opriţi când intrările în case sunt asigurate. De obicei folosesc o rangă din fier sau levier pentru a intra în locuinţă. Bunurile furate sunt vândute în câteva ore la preţuri de nimic.
Dosare în lucru, prejudiciu nerecuperat
Imediat ce înregistrează infracţiunea, poliţiştii încep ancheta. Din păcate, majoritatea dosarelor se finalizează fără posibilitatea ca proprietarul să poată să îşi recupereze prejudiciul. În acest moment, toate cele 26 de plângeri înregistrate la Poliţia