Băimăreanca este de 31 de ani bucătăreasă la Spitalul Judeţean şi a învăţat pe de rost câteva sute de reţete de mâncăruri.
Mariana Giurco este de peste trei decenii bucătăreasă la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din baia Mare. Găteşte zilnic câteva mii de porţii de mâncare pentru toţi bolnavii internaţi. „Este şi uşor, este şi greu, un fel de amestec. Norocul meu este că îmi place ceea ce fac”, spune bucătăreasa.
Prima experienţă culinară, un eşec
Mariana a gătiti de multe ori în locul mamei toto felul de bucate, care de care mai sofisticate. Îşi aminteşte şi acum prima ei prăjitură în care a uitat să pună făină. „A ieşit un fel de slănină care nu putea fi mâncată. Am vrut s-o arunc pe geam dar nu m-a lăsat tata”, relatează femeia primul ei eşec culinar. Încurajată de părinţi a perseverat şi a ajuns în timp să-şi facă o meserie din gătit.
A făcut parte din singura promoţie de bucătărese „cu liceu”
Băimăreanca a ales să urmeze cursurile Liceului de Alimentaţie Publică din Baia Mare şi a făcut parte din prima şi ultima promoţie de bucătărese care au urmat liceul. „Nici înaintea noastră, nici după noi nu s-a mai făcut clasă de bucătărese. Nu ştiu exact de ce, aşa era atunci”, a subliniat Mariana Giurco. Îşi motivează alegerea prin faptul că voia cu orice preţ o meserie pe care s-o înveţe cât mai devreme. „În liceu am învăţat meserie pentru că făceam practică în cele mai bune restaurante şi cantine din oraş”, a arătat bucătăreasa. Se consideră o norocoasă pentru că a avut ocazia să fie iniţiată în tainele meseriei de bucătar de cei mai buni profesori în domeniu care erau în oraş la acea vreme.
Din 1978, bucătăreasă la Spital
La doar o lună după ce a absolvit liceul, băimăreanca s-a angajat la bucătăria Spitalului Judeţean. În cei peste 30 de ani care au trecut de atun