Armenia şi Turcia au semnat ieri, la Zurich, un acord istoric ce îşi propune să normalizeze relaţiile dintre cele două state, după aproape un secol de diferende legate de masacrarea armenilor în perioada Imperiului Otoman, relatează AFP.
Semnarea sa a fost însă întârziată din cauza unei neînţelegeri între cele două părţi vizavi de o formulare a discursului Turciei, a declarat astăzi o sursă diplomatică armeană. „Erau formulări inacceptabile pentru partea armeană în acestă declaraţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului armean de externe, Tigran Balayan, care nu a precizat care erau acestea.
Genocidul armean, un punct sensibil
Masacrele şi deportările armenilor între 1915 şi 1917 au provocat, potrivit Armeniei, peste un milion şi jumătate de morţi. În schimb, Turcia admite un număr mai mic de victime, cuprins între 150.000 şi 300.000 de oameni. De asemenea, Armenia a calificat evenimentele petrecute în urmă cu un secol drept un „genocid”, însă statul turc nu a acceptat că a existat un genocid. „Obiecţiile părţii armene erau în legătură cu formulările inacceptabile referitoare la procesul de recunoaştere a genocidului armean, conţinute în declaraţia Turciei”, a spus el. „După lungi şi dificile discuţii, Armenia a putut să modifice textul”, a continuat oficialul. Astfel, actul a fost semnat cu o întârziere de trei ore. Acordul semnat la Zurich prevede deschiderea graniţei dintre Turcia şi Armenia şi reluarea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări. Următorul pas este ratificarea sa de parlamentele celor două state.