Scriitorul Mircea Cărtărescu a împărţit la Paris autografe pe „Aripa dreaptă” şi a cules exerciţii de admiraţie. El a anunţat că lucrează acum la un roman istoric, o lume a secolului al XIX-lea.
Cu ocazia lansării în limba franceză a „Aripei drepte” (Humanitas, 2007), devenită „L’Aile tatouée” (Denoel, 2009) în versiunea traducătoarei Laure Hinckel, sute de cititori, români şi francezi, critici literari şi profesori universitari au asistat, pe 5 octombrie, la o serată literară dedicată scriitorului la Reprezentanţa Comisiei Europene de la Paris, pe 6 octombrie, l-au aplaudat sub cupola Sorbonei, iar, pe 7 octombrie, au primit autografe de la Mircea Cărtărescu în librăria L’Ecume des pages de pe bulevardul Saint-Germain.
Diamant literar
Gérard Meudal, jurnalist la cotidianul „Le Monde”, a vorbit despre energia trilogiei „Orbitor” şi vibraţia extraordinară a paginilor care evocă ficţional revoluţia română. Michel Crépu, critic literar la „Revue des deux mondes”, a subliniat intensitatea scriiturii cărtăresciene în rotunjirea unei impresionante fresce autobiografice, istorice, politice, metafizice. Olivier Rubinstein, directorul editurii „Denoel”, a numit opera scriitorului român un „diamant literar”, pe cale să-şi lărgească semnificativ cercul de cititori francezi, mândri de a forma pînă acum un fel de „societate secretă”.
„De data aceasta am simţit lumea culturală pariziană, inclusiv publicul dar şi presa, mult mai prietenoasă decît acum patru ani cînd am venit la lansarea «Orbitor II»”, a declarat Mircea Cărtărescu. În universul cărtărescian intră cine vrea şi rămâne cine poate, a lăsat de înţeles scriitorul şi criticul literar Edgar Reichmann, subliniind faptul că proza autorului român e una care „se merită”, nefăcînd parte din „literatura enterteinement ”.
„Lucrez acum la un roman istoric”
@N_P