PDL şi tabăra PSD-PNL au curtat ieri intens UDMR, ale cărei voturi ar putea decide soarta guvernului Boc. Sursa: Agerpres
Soarta guvernului Boc era pe muchie de cuţit în preziua moţiunii de cenzură. PSD şi PNL aveau, pe hârtie, 40 de parlamentari peste numărul necesar demiterii guvernul Boc. UDMR era însă pe cale să schimbe tabara.
PDL a negociat cu insistenţă, până în ultima clipă, asigurarea unei majorităţi pentru cabinetul Boc, sperând să atragă de partea sa Uniunea lui Marko Bela, grupul minorităţilor naţionale şi 10-15 dezertori de la PNL şi PSD.
De cealaltă parte, Mircea Geoană şi Crin Antonescu negociau aseară numele unui premier tehnocrat - primarul Sibiului, Klaus Johannis - pe care să i-l propună preşedintelui Băsescu din partea noii majorităţi parlamentare formate din PSD, PNL şi, eventual, UDMR, adică formaţiunile politice care şi-au dat mâna pentru dărâmarea guvernului Boc.
Poziţia UDMR în ecuaţia moţiunii este relevantă, în condiţiile în care cele 31 de voturi ale parlamentarilor Uniunii ar putea înclina balanţa în favoarea uneia dintre cele două tabere. Pentru ca moţiunea să treacă este nevoie de 236 de voturi.
Boc şi cei 70 de trădători
Calculele incerte din jurul moţiunii au determinat ieri liderii PDL să pună pe planul al doilea varianta demisiei în bloc a guvernului înainte de votul din parlament şi să meargă la risc, pe mâna lui Marko Bela.
Răsturnarea de situaţie a venit după o întâlnire care a avut loc duminică seara între miniştrii PDL Vasile Blaga şi Adriean Videanu, pe de o parte, şi liderii UDMR Marko Bela, Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely, de cealaltă parte.
Înainte de discuţiile cu UDMR-iştii, democrat-liberalii aveau o listă de aproximativ 40 de parlamentari de la PSD şi PNL cu care s-au înţeles să nu voteze în favoarea moţiunii. 14 d