PREMIERĂ. Coaliţia PSD-PNL-UDMR a funcţionat în parlament, iar guvernul Boc va intra în istorie ca primul guvern demis prin moţiune de cenzură. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Guvernul Boc a fost demis ieri cu voturile a 254 de parlamentari PSD, PNL şi UDMR în favoarea moţiunii de cenzură. Înţelegerea dintre partidele de opoziţie a funcţionat ca unsă, în ciuda unor suspiciuni că unii dintre parlamentarii lor vor trece de partea puterii.
Cele câteva „dezertări” de la PSD, PNL şi UDMR nu au contat pentru rezultatul votului. Opoziţia a contabilizat cu 18 voturi peste necesarul aprobării moţiunii, în timp ce, pentru menţinerea guvernului, au votat doar 176 de parlamentari.
Succesul votului a fost asigurat de parlamentarii UDMR care, în ciuda negocierilor cu democrat-liberalii, nu s-au răzgândit. Liderii liberali comentau, pe holuri, că ar avea asigurate 254 de voturi ţinând cont şi de parlamentarii absenţi.
Totuşi, pentru toate partidele cuvântul de ordine a fost “se joacă până la ultima bilă”. Şi asta pentru că democrat-liberali, au încercat, până în ultimul moment, să schimbe rezultatul votului prin atragerea de partea lor a unor parlamentari ai opoziţiei.
VOT. Miniştrii lui Boc nu au stat mult timp singuri în guvern
Foto: Răzvan Vălcăneanţu
Liberalii şi-au exclus parlamentarii-dezertori
De la votul moţiunii de cenzură au lipsit 23 de parlamentari, cei mai mulţi din rândul social-democraţilor - 7, urmaţi de 5 de la PNL şi 3 de la UDMR. De altfel, după moţiunea de cenzură, liberalii absenţi au fost excluşi din grupurile parlamentare: deputaţii Dan Păsat, Ioan Tăbugan, Necolai Rebenciuc şi senatorii Ovidius Mărcuţianu şi Cezar Mircea Măgureanu.
Aceştia urmeză să fie excluşi şi din partid prin decizia conducerii PNL. De partea cealaltă, la P