Din zona de sud-est a Europei, românii sunt cei care economisesc cel mai puţin, adică doar 183 de lei pe lună.
Suntem urmaţi de ucraineni, care pun deoparte lunar echivalentul a 207 lei, apoi ungurii cu 225 de lei. Cei mai precauţi sunt austriecii, care depun în fiecare lună câte 650 de lei, în timp ce în Cehia, media este de 405 lei, iar în Serbia 335 de lei.
Dintre români, 62% nu folosesc niciun produs de economisire a banilor, astfel că majoritatea copleşitoare a acestora motivează că în prezent nu au posibilitatea finanaciară pentru a face depozite, se arată într-un studiu rea lizat de IMAS Austria pentru BCR. O parte dintre respondenţi spun că ar prefera să cheltuiască bani pe care-i au decât să economisească. În prezent, doar 8% dintre români sunt foarte mulţumiţi de economiile pe care le-au făcut până acum.
În comparaţie cu noi, Austria deţine un procent de 23%, Cehia 10%, iar Serbia şi Ucraina 3%, respectiv 2%. La capitolul importanţa dată economisirii, 60% dintre unguri sunt foarte preocupaţi de acest subiect, pe când în România doar 42% sunt foarte interesaţi. Austriecii sunt pe locul doi, cu un procent de 49%, cehii fiind pe ultimul loc, cu 24%.
Nesiguranţa jobului scade depozitul
„Românii văd investiţiile şi economiile ca fiind foarte importante, mai ales pentru pensie. Cu toate acestea, nu sunt foarte satisfăcuţi de economiile pe care le fac acum”, a declarat Ansgar Löhner, reprezentantul IMAS Austria şi realizatorul studiului. Pe de altă parte, în ma joritatea celorlalte ţări, peste jumătate din populaţie se aşteaptă să economisească la fel de mult în următorii cinci ani.
În schimb, cei care şi acum „pun un ban la ciorap” spun că pe viitor ar putea economisi mai puţin. Motivul principal pentru care românii se aşteaptă la reducerea sumelor în perioada următoare este reprezentat