În nord, gogonele, gutuile şi merele se pun în saramură, iar în sud au arome orientale. Reţetele sunt simple, iar rezultatul este delicios: legume cu gust dulce- acrişor, numai bune de aşezat lângă o friptură.
CITEŞTE ŞI:Artizanatul din murături, atracţie turistică
Tanti Aurelia, din Adamclisi, pregăteşte în fiecare an reţeta de murături turceşti. Are nevoie de gogonele verzi, morcovi, ceapă, ţelină, gogoşari, varză albă, conopidă, foi de dafin, sare, boabe de piper şi de muştar, un litru de oţet, 500 de grame de zahăr şi zece linguri de sare. Gogonelele se taie cubuleţe, ceapa, morcovii şi ţelina se taie rondele, varza se toacă, iar conopida se rupe bucheţele. Apa se fierbe cu oţetul şi condimentele. Legumele tocate le aşeazăîntr-un vas mare, iar peste ele toarnă oţetul călduţ, după care se lasă 24 de ore, pentru ca legumele să-şi lase sucul propriu. Apoi sunt aşezate în borcan.
Reţeta castraveţilor bulgăreşti
Rodica Bălan, din Băneasa, pune murături în fiecare toamnă. „Într-un vas pun câte un rând de roşii, ardei, morcovi, ţelină şi conopidă. Apoi pun saramura. Deasupra aşez crenguţe de vişin şi viţă de vie“, povesteşte femeia. În piaţa din Băneasa, Lambova Atanaska (60 de ani) spune gospodinelor secretul castraveţilor bulgăreşti.
„Într-un borcan de 800 de grame punem oţet până la prima linie, cam cât două degete, apoi castraveţii tăiaţi, ceapă, piper, mărar, o linguriţă de sare şi una de zahăr, apoi apă. Capsăm borcanul şi îl punem la fiert cât să se îngălbenească castraveţii“, explică bulgăroaica.
Murături în saramură
„Eu prefer să pun gogonelele din grădina mea. Le culeg înaint să dea în pârg, atunci când sunt albe sau puţin roz“, a declarat Maria Albu, o gospodină din Tulcea. Tot ea a dezvăluit că secretul stă în sarea folosită. „Trebuie sare grunjoasă, dar să nu fie iodată pentru că