BitDefender, cunoscuta companie de securitate, a trecut prin clipe grele la începutul anului.
Motivul: duminică, 1 februarie 2009, Google a marcat din greşeală aproape toate siteurile ca fiind virusate. S-a dovedit că din greşeală, dar proprietarii de site-uri n-au conceput aşa ceva şi au înroşit telefoanele companiei de securitate amintite ore întregi. BitDefender s-a apucat de analize laborioase, pierdere de timp. Fapt divers? Mai curând un simptom. Dacă, de exemplu, de mâine Google ar propune paginile cu rezultate din spaţiul de limbă română cu litere chirilice? Programatorii ştiu la ce mă refer, modificarea se poate face destul de uşor. Ar fi un început de dezorientare destul de serios.
Adăugaţi aceeaşi interfaţă cu chirilice la Gmail, popularul şi fiabilul serviciu de poştă electornică al Google, la News.Google.com, prin care mulţi dintre noi îşi citesc actualitatea externă, şi la Google Reader, interfaţa prin care pot fi citite abonamentele la rss, adică un digest concentrat şi bine ordonat din site-urile care ne interesează, atât de util încât a început să i se spună “ziar personal”. Nu mai vorbim de Google Docs, locul unde putem de pe-acum să ne ţinem toate documentele office - cereri, faxuri, tabele contabile şi altele -, deocamdată folosit doar de avansaţi, dar, se zice, în curând tentant pentru marea masă.
Totul începe să arate ca un început de hecatombă. Să presupunem însă altceva: într-o zi, Google se opreşte. Pentru căutare şi ştiri, ne-am putea duce către Yahoo sau soluţiile Microsoft gen Bing.com. Nu ne mai putem însă accesa e-mailul. El cuprinde, totuşi, corespondenţă, să zicem că doar în proporţie de doi din cei aproape 8 gigabyţi puşi la dispoziţie gratuit. Dacă cei doi gigabiţi ar cuprinde numai text, ar fi vorba de două milioane de pagini.
Chiar şi cu diferite melodii, filme, powerpoint-uri însă,