Reprezintă o somitate în domeniul chimiei anorganice şi a primit titlul de doctor Honoris Causa în trei universităţi cu renume din România: Bacău, Bucureşti, Iaşi. Provine dintr-o familie de gospodari de viţă veche, Petru şi Olga Gulea. După absolvirea şcolii din Baraboi (Republica Moldova) a urmat cursurile Facultăţii de Chimie din Moldova. În perioada 1969-1972 a susţinut examentul de doctorat la Institutul Radii din Sankt Petersburg.
În aceste zile s-a aflat în Bănie datorită unei colaborări cu Universitatea din Bănie. Deşi s-a născut şi a crescut în Republica Moldova, Aurelian Gulea are un unchi şi o verişoară în Cetatea Banilor. „Şcoala a fost foarte importantă pentru mine. Am avut norocul să am un profesor foarte bun la chimie“, povesteşte specialistul în chimie anorganică cum a fost începutul.
Viaţa de la ţară l-a maturizat
Contrar aşteptărilor, Aurelian a avut o copilărie specifică unui tânăr din zona rurală. „Copilăria la ţară este foarte importantă. Îţi formează personalitatea şi te ajută să te maturizezi mai repede. Cu cât ai mai puţin timp liber, cu atât eşti mai organizat. Tot timpul mă duceam acolo unde eram trimis“, îşi aminteşte profesorul universitar din Republica Moldova.
Ciudat sau poate nu, a profesat în cadrul mai multor universităţi din România, dar mai puţin în Craiova. Aurelian Gulea nu a avut o explicaţie cu privire la acest lucru, considerând că nu a fost să fie.
Mămăliga, printre preferatele sale
Chiar dacă este plecat destul de mult timp, renumitul profesor îşi face timp să gătească. „Chimiştii obişnuiesc să pregătească bucate. Îmi place să fac în special mămăliga, dar gătesc şi zeamă. Soţia spune că fac mâncare mai bună decât ea“, precizează Aurelian Gulea.
Oriunde s-ar afla, profesorul Gulea păstrează mereu ţinuta gravă şi