A început să picteze târziu, după ce a absolvit o facultate tehnică, fascinat de culorile vii ale impresioniştilor. Pictează peisaje, portrete şi nuduri feminine. PROFIL
Născut. 01 noiembrie 1954, la Jamu Mare
Educaţie. Facultatea de Subingineri, Reşiţa, 1979
Ocupaţie. Subinginer, TMK Reşiţa
Familie. Căsătorit
Cristea spune că s-a apropiat de pictură din plăcerea de a se juca, plăcere pe care nu a pierdut-o nici la maturitate. „În câmpia timişeană, unde m-am născut, îmi plăcea să trag cu arcul, să capturez insecte, să pescuiesc, să desenez cai. Tatăl meu ştia să deseneze numai cai, de fapt un singur cal, ca o emblemă, cu un picior ridicat şi îndoit la 90 de grade. M-a învăţat să-l desenez, iar eu am început să diversific poziţiile”, a spus Cristea.
Ajuns la Reşiţa a fost fascinat de furnalele care scoteau foc şi fum pe coşuri. Le-a desenat de sute de ori, cum a desenat şi oraşul văzut de pe dealuri. În liceu a fost pasionat de caricatură, pasiune care era să-l coste exmatricularea.
„Am caricaturizat profesorii şi am făcut nişte desene mai deocheate. Dirigintele n-a fost încântat de operele mele şi a făcut şedinţă cu părinţii pe această temă, a fost tărăboi mare”, îşi aminteşte Cristea. După ce a terminat facultatea, a văzut expoziţii cu picturi ale artiştilor Petru Comisarschi, Petru Galiş, Tiberiu Orvoş, Nicolae Ungar, Traian Baia, care l-au încântat, astfel încât a şi a decis să „înveţe” pictura.
Şi linişte şi violenţă
A fost îndrumat de profesorul Petru Galiş. „Întotdeauna m-a fascinat roşul, culorile vii. La Combinat, aveam focul în preajmă, în cuptoare temperatura este de mii de grade, dar Galiş m-a învăţat să desluşesc şi culorile din griuri”, a spus Cristea. În prima perioadă a carierei, artistul a învăţat să caute armonia în formă şi culoare, dar mai târziu a