Ultimii ani au adus o modă agreată de adolescente: silueta slabă, chiar filiformă. Inspirate de mass-media, puştoaicele nici nu vor să accepte că mai există şi alte siluete. Vor cu orice preţ să fie 90-60-90.
Problema este cu atât mai gravă cu cât în colectivităţile şcolare, chiar dacă nu toate elevele vor să slăbească, ele se lasă influenţate de "ce zic celelalte".
Problema a fost sesizată şi de unii consilieri psihologi de la unităţile şcolare. Aceştia au încercat să-i avertizeze pe părinţi de situaţia creată.
Drama este că, deşi văd că odraslele lor "se subţiază" pe zi ce trece, părinţii nu acceptă că fetele lor sunt bolnave. Pentru că anorexia şi bulimia sunt boli. Petronela Ştefan, consilier şcolar în cadrul Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, detaliază semnele acestor boli, explicând şi ce ar putea face părinţii pentru-şi da seama dacă adolescenţii lor cad în această capcană.
Abuz de purgative
Conform medicilor, anorexia nervoasă este o tulburare psihiatrică din categoria tulburărilor de alimentaţie, caracterizată printr-o reducere anormală a greutăţii corpului şi printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalentă, persistentă, de îngrăşare. Persoanele suferind de anorexie nervoasă îşi limitează greutatea corpului prin abţinerea voluntară, îndelungată de a se hrăni şi prin alte metode - abuzul de purgative, clisme şi diuretice, prin folosirea de substanţe anorectigene şi prin excesul de exerciţii fizice. Boala implică atât componente psihologice, cât şi neuro-biologice şi socio-culturale.
Depresie şi dezgust de sine
Bulimia este o dereglare alimentară cronică, cu accese de foame în timpul cărora bolnavii mănâncă pe ascuns cantităţi mari de hrană în timp scurt. Pentru a preveni creşterea în greutate, ei îşi provoacă apoi singuri vărsături, f