RAPORT. Tot mai mulţi elevi suferă de afecţiuni neuropsihice, care se adaugă bolilor deja tradiţionale de vedere şi de nutriţie. Sursa: NorthFotoSursa: NorthFoto
1 /.
Elevii din şcolile Capitalei nu se confruntă doar cu probleme de matematică, ci şi cu unele grave de sănătate. În topul afecţiunilor populaţiei şcolare (aproximativ 232.700 de elevi) se află cele legate de vedere şi de nutriţie - deja tradiţionale, dar, mai nou, şi cele neuropsihice sau cardio circulatorii, arată Raportul privind starea învăţământului în anul şcolar trecut.
Un studiu recent semnala că numărul cazurilor de obezitate la şcolari s-a dublat în ultimii opt ani. Potrivit raportului dat publicităţii, ieri, de Inspectoratul Bucureşti, problemele de metabolism şi nutriţie apar acum încă de la creşă şi se menţin în „orar” până la liceu, fiind „ajutate” de snacks-urile din pauze şi de lipsa unui program coerent de încurajare a alimentaţiei sănătoase.
Părinţii, principalii vinovaţi
La nivel naţional, 3,6% dintre elevii de clasa a IV-a sunt obezi, ca şi 2,8% dintre cei de-a XII-a. În Capitală există un singur liceu - Colegiul „Cantemir” - în care chioşcul cu chipsuri a fost înlocuit cu unul la care se găsesc fructe proaspete şi sucuri naturale.
În acelaşi top al afecţiunilor „şcolare” se află şi cele neuropsihice. Au o pondere mai mare la clasele I-III, dar nu-i trec cu vederea nici pe prichindeii de la creşă, nici pe şcolarii de 10-15 ani.
„Ne întâlnim zilnic, din ce în ce mai des, cu ADHD (Deficit de Atenţie), tulburări de comunicare, agresivitate, depresie. Ultimele două au căpătat o mare amploare ca urmare a ceea se întâmplă acasă: „living fast”, părinţi care lucrează mult, familii despărţite, oameni care nu mai au timp pentru copii. Violenţa, încurajată de televizor şi de computer, e o formă a copilului de a ne at