Contul de economii concurează depozitele prin dobânzi atractive, dar şi prin flexibilitatea de a retrage banii oricând, fără a pierde dobânda acumulată. În unele cazuri, randamentul la contul de economii în lei îl depăşeşte pe cel al unui depozit şi ajunge, în funcţie de suma economisită, până la 10% pe an. Chiar dacă depozitele au avut întotdeauna dobânzi mai mari, constituind o resursă pe termen sigur pentru bancă, conturile de economii au avut întotdeuna flexibilitatea de a retrage suma oricând, fără a pierde bonificaţia. Iar când valul de ajustări ale dobânzilor nu a prins conturile de economii aşa cum s-a întâmplat în cazul depozitelor, produsul devine unul şi mai atractiv. Mai exact, conturile de economii nu au suferit o ajustare atât de bruscă a randamentelor comparativ cu economiile la termen.
Dobânzi de până la 10%
În prezent, vârful dobânzilor pentru depozite în lei ajunge la 11% pe an, în timp ce conturile de economii sunt remunerate şi ele, în funcţie de suma depusă, cu dobânzi de până la 10% pe an. Totuşi, având în vedere că în cazul conturilor dobânda este capitalizată lunar (virată în cont şi integrată în principal, aplicându-se în următoarea lună dobânda), câştigul poate fi chiar mai mare decât la depozit.
De exemplu, pentru economii de 4.000 de lei constituite într-un depozit la termen pe o perioadă de şase luni, cu dobândă de 10,5% pe an, câştigul va fi, la scadenţă, de 210 lei. Dacă aceeaşi sumă este depusă într-un cont de economii, la aceeaşi bancă, ce oferă o bonificaţie de 9,5% pe an, randamentul anualizat la şase luni va fi de 9,92%, adică 194 de lei. O diferenţă mică, de doar 16 lei.
Dacă după trei luni suma este retrasă din depozit, câştigul este nul, ba chiar s-ar putea plăti un comision. În cazul contului de economii, după trei luni se acumulează o dobândă de 95,75 lei. Situaţia este