Ceea ce facem noi planetei noastre, copiilor şi nepoţilor, săracilor, prin nesăbuita producţie de gaze cu efect de seră este unul dintre cele mai mari păcate morale ale epocii noastre. Pe 24 octombrie, poţi lua atitudine împotriva acestei nedreptăţi.
24 octombrie este ziua 350. Denumirea vine din numărul "particulelor pe milion" sau parts per million (ppm) de dioxid de carbon eliberate în atmosferă, număr pe care " după Jim Hansen, probabil cel mai cunoscut climatolog din lume " n-ar trebui să-l depăşim dacă vrem să evităm o catastrofă climatică. Problema serioasă care se pune este aceea că CO2 a ajuns deja la 386 ppm, iar cifra creşte cu 2 ppm în fiecare an. Nevoia de a reduce gazele cu efect de seră a devenit evidentă odată cu predicţiile încălzirii globale " idee văzută ca "alarmistă" acum cîţiva ani, cînd au fost făcute publice primele studii, devenită între timp foarte conservatoare. Ne apropiem însă de acel punct de unde nu mai există cale de întoarcere, va apărea un efect de bumerang, iar planeta se va încălzi fără să mai putem face ceva.
Topirea calotei glaciare este un exemplu. În urmă cu patru sute de ani, cînd exploratorii căutau legendarul "pasaj nord-estic" de-a lungul Europei de Nord, Rusiei şi Chinei, au dat de gheaţa arctică impenetrabilă, au renunţat la explorare şi s-au întors din drum. Anul acesta vasele comerciale au navigat cu succes în pasajul nord-estic. Acesta este unul dintre cele mai recente şi dramatice semnale indicînd schimbările climatice şi faptul că planeta noastră s-a încălzit, iar că fenomenul durează de ani buni. Dar dezgheţul calotei glaciare este mai mult decît un simptom al încălzirii globale, este şi o cauză a viitoarei încălziri: gheaţa şi zăpada reflectă razele solare, iar suprafeţele eliberate de gheaţă absorb mai multă căldură de la soare decît cele acoperite de zăpadă sau gheaţă. Cu alte cuvinte, pe lîngă î