Dacă la un control de rutină ţi se descoperă valori crescute ale tensiunii arteriale, este bine ca, pe lângă tratamentul propriu-zis, să apelezi şi la remedii din natură. Text: 1 Rădăcina de nap scade tensiunea
Recent, nutriţioniştii europeni au constatat că napii sunt buni în tratamentul bolilor de inimă şi tensiunii arteriale ridicate.
Napul este un aliment dietetic recunoscut, care se digeră foarte bine şi favorizează, totodată, digestia celorlalte alimente, consumate la aceeaşi masă. Pentru terapie, se folosesc atât rădăcina, cât şi frunzele şi seminţele napilor.
Pentru efecte calmante se face o infuzie dintr-o lingură de pulbere de rădăcină de napi şi o jumătate de litru de apă clocotită. Se acoperă vasul timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se bea toată cantitatea, în două reprize, pe parcursul unei zile.
La fel de eficient este decoctul de napi, preparat cu lapte. Acesta se obţine din 100 g de rădăcină de nap, care se fierbe într-un litru de lapte. După răcire, decoctul se strecoară şi se consumă în mai multe reprize. Tratamentul cu napi trebuie urmat timp de 20 de zile şi se repetă de 3-4 ori pe an.
2 Cocteiluri cu efect hipotensiv
Un cocteil foarte eficient se obţine din amestecul a câte 25 g de rădăcină de valeriană, talpa-gâştei şi de fructe de chimen. Peste 10 g din acest amestec se toarnă un pahar cu apă clocotită şi se infuzează 30 de minute. Se bea câte o treime de pahar, de două-trei ori pe zi.
Un alt amestec benefic pentru hipertensivi este cel preparat dintr-o linguriţă de rădăcină de iarbă mare şi două linguriţe de flori de tei. Peste plantele uscate se toarnă 400 ml de apă clocotită şi decoctul se fierbe timp de 15 minute. Se iau câte două linguri la un interval de o oră.
3 Păducelul se combină cu tei
Pentru scăderea pres