O nouă secţie de chirurgie cardiacă pentru copii, care se va deschide în Capitală, va oferi şanse la viaţă câtorva sute de micuţi cu malformaţii.
Dacă nu e operat rapid pe cord, copilul moare în trei-patru săp tămâni”. Este verdicul pe care îl aud, în fiecare an, sute de părinţi din România ai căror micuţi se nasc cu diverse malformaţii cardiace. Marian Tudora, din Piteşti, a trecut prin asta în urmă cu aproape un an, pe 1 noiembrie 2008. Băieţelul lui, Ştefănuţ, abia născut, fusese diagnosticat cu transpoziţie de vase de sânge, defect septal atrial şi defect septal ventricular. Avea urgent nevoie de operaţie.
Din 1.200 de copii care ar trebui operaţi pe cord doar pentru circa 300 intervenţiile se pot realiza în ţară, o mică parte merg în străinătate, însă cei mai mulţi mor cu zile.
În câteva luni, un nou departament de specialitate unde se vor face operaţii pentru malformaţii cardiace se va deschide la Spitalul de Copii „Marie Curie”, din Bucureşti.
Intervenţie pe cord la 13 zile, în Germania, prin E 112
„Când auzi că o să-ţi moară copilul, simţi că totul se termină şi ai un singur gând «Cum să fac să-l operez?»”, rememorează tatăl lui Ştefănuţ momentul în care i s-a dat teribila veste.
Nu a stat mult pe gânduri şi a început să caute soluţia, ajutat de medicii de la Spitalul „Marie Curie”, unde ajunsese copilul. „Şansa noastră a fost formularul E 112. În România, nu putea fi operat suficient de repede, aşa că am făcut demersurile pentru formular. Am avut noroc să fie aprobat rapid. Am luat repede actele de la medici care arătau că nu se poate face intervenţia în România, am mers cu ele la casa de asigurări de care aparţineam, în Piteşti. Am plecat rapid spre Germania, unde putea fi operat. Era programat pentru o zi de vineri, dar pentru că se simţea din ce în ce mai rău, l-au dus în sala