Conductele de gaze naturale de care România este interesată, Nabucco, South Stream şi White Stream, se confruntă cu mari incertitudini. Din cauza crizei economice lipsesc banii, iar rivalităţile regionale îngreunează accesul la sursele de gaz. Singura certitudine este că Europa va avea nevoie de gazul din Orientul Apropiat. În acest context, politica tradiţională a zonelor de influenţă ar trebui să fie înlocuită de o politică a zonelor de colaborare.
Americanii prezenţi la Forumul Energetic al Mării Negre (la începutul lunii octombrie), fie diplomaţi, fie influenţi manageri din energie, au susţinut la unison această idee. „Nimeni nu-şi permite proiecte politice în acest moment,” a declarat Richard Morningstar, emisarul special pentru energie al preşedintelui Barack Obama. Opinia diplomatului a fost întărită şi de ceilalţi americani prezenţi la evenimentul de la Bucureşti.
Aşadar, politica rămâne importantă, însă banii nu mai sunt suficienţi pentru a finanţa abordarea de până acum. Acest lucru ar putea explica atitudinea mult mai conciliantă a Statelor Unite în problemele caucaziene, în speranţa că şi puterea dominantă din regiune, Rusia, ar putea fi mai cooperantă. Diplomatul american Richard Burt confirmă că această speranţă ar putea deveni realitate „dacă SUA reuşesc să se apropie de Rusia.”
Citeşte mai multe în revista Forbes România despre rivalităţile care domină politicile energetice de care este interesata şi ţara noastră.