Camerele de Comerţ ale Olandei, Statelor Unite Italiei, Elveţiei şi Marii Britanii din România, Consiliul Investitorilor Străini (FIC) solicită din nou Guvernului să deblocheze contribuţiile la pensiile obligatorii administrate privat. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Legea pensiilor prevede o creştere etapizată a contribuţiilor la fondurile de pensii obligatorii, de la 2% la 6% din salariul brut. Astfel, anul acesta, contribuţia trebuia să crească la 2,5%, însă Guvernul Boc a decis să îngheţe procesul de majorare până la anul. Motivaţia este că bugetul de pensii de stat nu poate suporta creşterea contribuţiilor către sistemul privat.
Practic, statul foloseşte banii care ar fi trebuit să fie investiţi pentru a aduce profit participanţilor la sistemul de pensii private pentru a plăti pensiile de stat.
Critici
Decizia Guvernului nu este privită cu ochi buni nici de investitori, nici de analiştii financiari. Grupurile financiare au alocat sume importante pentru înfiinţarea societăţilor de pensii, mizând pe un anumit nivel al contribuţiilor. În plus, pensiile reprezintă investiţii pe perioade lungi de timp.
Astfel, cu cât sumele colectate sunt mai mari, cu atât cresc şi oportunităţile de investire a acestora în diverse instrumente financiare, după cum a explicat Mircea oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, într-un interviu acordat evz.ro.
De aceea, decizia Guvernului a atras critici vehemente din parte reprezentanţilor investitorilor străini.
„Dacă Guvernul nu revine la calendarul iniţial de contribuţii virate către Pilonul II de pensii private, aceasta va afecta cu siguranţă veniturile viitoare ale salariaţilor români de astăzi, dar va avea şi un impact negativ asupra întregii economii a României. Investitorii străini care au fondat aici companii