Cele peste 800 de amendamente care au dublat suma alocată bisericilor în Bugetul de stat pe 2009 au fost făcute de Comisia Cultură Recreere şi Religie, prezidată de parlamentarii Nicolae Păun şi Gyorgy Frunda. Sursa: Avrhiva EVZ
Motivaţia generală a fost aceea că „această sumă nu acoperă nici jumătate din suma necesară obiectivelor propuse pentru 2009, prin redistribuirea de la Ministerul Culturii şi Cultelor şi din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului”.
Au urmat cererile celorlalţi parlamentari, fiecare încercând să se pună bine cu preoţimea din satele care le-au furnizat alegători. Explicaţiile au oscilat de la „lipsă de fondui proprii, satul e 100% agricol”, „comunitatea e săracă”, „fondurile sunt necesare pentru conservarea construcţiei începute şi neterminate”, „continuarea lucrărilor care s-au degradat” până la pretenţiosul: „finalizarea reabilitarea şi modernizarea instituţiilor de cultură şi lăcaşurilor de cult din Judeţul Vrancea” (amendament propus de un deputat PD-L şi unul PSD).
Sub această titulatură au fost dirijate peste 10 milioane de lei pentru biserici, clopotniţe, case de prăznuire, şi un schit.
Nici măcar un cămin cultural nu a fost finanţat din aceşti bani, deşi motivaţia suna aşa: „asigurarea acestor sume va duce la creşterea gradului de acces şi participare la cultură, la stimularea vieţii culturale, şi cadrul comunităţilor locale, la promovarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi material al comunităţii locale, avându-se în vedere că foarte multe clădiri ale căminelor culturale şi lăcaşurilor de cult se află în patrimoniul naţional”.
Cu aceeaşi ocazie parlamentarii au aprobat dublarea personalului neclerical retribuit de la buget pentru mai multe judeţe.
CITIŢI ŞI:
EPISODUL I:Parteneriatul Politică-Biserică, o afacere pros