Până la finele acestei luni, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş va finaliza acţiunea de inventariere a efectivelor de porcine existente în judeţ care sunt supuse vaccinării împotriva pestei porcine clasice.
Nu vor fi vaccinaţi porcii care vor fi sacrificaţi în perioada premergătoare Crăciunului, dar şi cei sub două luni sau scroafele gestante, deoarece anticorpii se transmit prin lapte de la scroafă la purcei. Din datele statistice deţinute în prezent, efectivele de porcine din judeţ numără 90.000 de capete, dar din experienţa anilor precedenţi doar 50-60% din numărul porcilor aflaţi în evidenţe urmează să fie vaccinaţi, restul urmând să fie sacrificaţi. Această acţiune este o completare a celei din primăvară, atunci nefiind vaccinaţi purceii şi scroafele gestante la vremea respectivă, care numără în prezent 48.000 de exemplare.
De la anul, vaccinarea antipestoasă va fi interzisă
Pentru anul aceasta, DSVSA Maramureş are suficiente doze de vaccin antipestos pentru a încheia acţiunea. Crescătorii de porci nu trebuie să plătească nimic pentru efectuarea acestei operaţiuni, atât vaccinul, cât şi manopera fiind subvenţionate de la bugetul de stat, cu suma de 10 lei pentru fiecare animal imunizat. Acţiunea actuală este ultima campanie de vaccinare a porcilor împotriva pestei, deoarece începând cu 1 ianuarie 2010 vaccinarea antipestoasă va fi interzisă.
Sunt vaccinate şi animalele de casă
Concomitent, personalul veterinar realizează şi vaccinarea antirabică a câinilor şi a pisicilor din gospodăriile populaţiei. Vaccinarea este gratuită, dar medicii veterinari ar putea executa simultan şi deparazitarea câinilor, operaţiune care se face însă contra cost, la solicitarea proprietarului. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti a anunţat că vaccin