» Alocatia acordata copiilor din familiile cu venituri mici va creste de aproape patru ori, potrivit unui proiect de lege aprobat de senatori, in vreme ce ajutoarele de incalzire vor ajunge la mai multe categorii de persoane.
» Fara a pune in discutie necesitatea unor asemenea masuri, este interesant cum astfel de proiecte legislative abunda intotdeauna in preajma sau in timpul campaniilor electorale.
Cu 77 de voturi "pentru" si doar un vot "impotriva" si o abtinere, senatorii au aprobat ieri o propunere legislativa care modifica Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, in sensul calcularii cuantumului acesteia in functie de veniturile salariale ale familiei. Concret, in locul unei sume fixe (40 lei in prezent), alocatia va reprezenta intre 5% si 25% din valoarea salariului minim brut pe tara. Cel mai mare procent (de 25%) va reveni copiilor ce provin din familii ale caror venituri sunt mai mici de 1.500 lei, rezultand la nivelul actual al salariului minim pe economie (de 600 lei) o alocatie de 150 lei. Pentru copiii din familii cu venituri cuprinse intre 1.500 lei si 2.500 lei, alocatia va fi de 20% din salariul minim pe economie (adica 120 lei), iar pentru cei din familii cu venituri cuprinse intre 2.500 lei si 3.500 lei, alocatia va fi de 15% din salariul minim pe tara (adica 90 lei).
La venituri cuprinse intre 3.500 lei si 6.000 lei, alocatia va fi de 10% din salariul minim pe economie. In fine, la venituri de peste 6.000 lei, alocatia va fi de 5%, adica de 30 lei (cu 10 lei mai putin decat in prezent). Propunerea legislativa (semnata de mai multi senatori si deputati PNL) a fost inregistrata la Senat pe 6 aprilie 2009, dar abia acum a primit un vot in plen. Nu inainte de a primi mai multe avize si rapoarte negative atat din partea comisiilor parlamentare, cat si din partea guvernului (PDL-PSD la acea vreme)