Atmosfera de la malul Dunării, pescuitul, vegetaţia sălbatică de deltă şi arborii seculari sunt câteva dintre atuurile prin care autorităţile din judeţul Giurgiu vor să-i atragă pe turişti, în special pe cei care vin din vestul Europei la bordul vaselor de croazieră. O altă ţintă sunt bucureştenii care doresc să petreacă un sfârşit de săptămână departe de Capitală. Sursa: Andreea Dogar
Totuşi, apropierea de Bucurureşti le-a suflat mulţi turişti giurgiuvenilor. „În general, oamenii sunt atraşi de Bucureşti. În Giurgiu, în fiecare an vin foarte multe vase de croazieră, din partea de nord-vest a Europei. Spre supărarea noastră, coboară (turiştii-n.r.) de pe vas, se urcă în autobuz şi pleacă spre Bucureşti. Îi interesează Casa Poporului sau preferă să stea o noapte pe vas”, spune primarul Giurgiului, Lucian Iliescu.
Edilul recunoaşte că portul este unul mixt, turistic şi comercial, situaţie ce aduce destule dezavantaje pentru călători: „Vin oamenii în croazieră, şi la trei paşi e descărcarea de cărbuni”, explică el.
Cazare în Parcul Natural Comana
Alte obiective în Giurgiu
Cum ajungi în Giurgiu
„Pentru giurgiuveni e o strângere de inimă când vedem că suntem doar un punct de tranzit. Nouă ne lipsesc legăturile între ce au făcut oamenii şi potenţialul natural al locului”, spune şi Emil Păunescu, directorul Muzeului Judeţean Giurgiu.
Deşi oraşul are peste 600 de ani, el şi-a pierdut majoritatea clădirilor istorice, mai ales în timpul bombardamentelor din Primul Război Mondial, spre deosebire de vecinul de peste Dunăre, Ruse, unde centrul vechi s-a păstrat.
Autorităţile vor să amenajeze un teren de golf pe insula Mocanu şi să construiască un loc de acostare pentru vase. Acum, turiştii pot campa şi pescui pe ostrovul traversat de Podul Prieteniei la capătul din a