Excelenţa Sa Doamna Ayşe Sinirioglu, ambasador al Turciei la Bucureşti, este unul dintre acei oameni care emană în jurul lor căldură şi lumină. E firesc deci ca, măcar o parte dintre cuvintele pe care ni le-a spus, în timpul interviului realizat cu prilejul Zilei Naţionale a Turciei, la 29 octombrie, să îşi găsească locul şi în această "reţetă de suflet".
Fiind un diplomat străin, care locuieşte pe timpul mandatului său în România, am vrut să aflăm cât de mult a reuşit să afle despre gastronomia românească şi dacă simte lipsa bucatelor de acasă. "Turcia şi România împart tradiţii similare, din punct de vedere culinar. Avem multe preparate în comun, cum ar fi ciorba de burtă, tocanele, ardeii, dovleceii, vinetele şi frunzele de viţă umplute. Dar bineînţeles că ambele ţări au preparate distinctive, rezultatul tradiţiei culinare. Îmi plac cel mai mult sarmalele, mămăliga şi zacusca.
Un adevărat Kayseri Manti (ravioli în stil turcesc) este ceea ce-mi lipseşte, şi duc dorul atunci când sunt în misiune în străinătate." Am întrebat-o şi dacă are timpul şi plăcerea să pună în practică acele reţete, să gătească bucatele despre care ne-a vorbit cu entuziasm.
"Sunt conştientă că a găti presupune un efort mare, atenţie şi acumulare de cunoştinţe şi experienţe. Nu pot să spun că sunt o gospodină ambiţioasă. Dar în timpul cursurilor de la universitate am avut şansa de a mă familiariza cu gastronomia turcească. Pe perioada doctoratului la Universitatea BogaziÎi, am avut privilegiul de a-l cunoaşte pe Tugrul Şavkay, unul dintre cei mai importanţi gurmanzi şi autor de cărţi de bucate.
El a combinat cu succes elementele tradiţionale şi moderne ale bucătăriei turceşti şi pe parcursul prieteniei noastre mi-a împărtăşit cele mai adânci cercetări şi cunoştinţe despre cultura culinară. Şi astăzi mă bazez pe această experienţă. Din cauza inten