Horia-Roman Patapievici: „Ce nu se începe cu cuvântul, să sfârşeşte cu bâta”. Sursa: Codrin Prisecaru
La ora la care scriu acest articol, un desant al crescătorilor de animale (circa şase sute de oameni), parte dintr-un grup de agricultori care a demonstrat iniţial în faţa Ministerului Finanţelor, cerând ca plata subvenţiei pe cap de animal să se facă nu în două tranşe, ca până acum, ci într-una singură (pe o pancartă scria: „Vrem aceleaşi subvenţii ca şi agricultorii din Uniunea Europeană!”), s-a îndreptat spre Palatul Cotroceni, unde demonstranţii, agitaţi şi înfuriaţi, au rupt cordoanele de securitate ale jandarmilor, în încercarea de a intra cu forţa în palat.
Interesantă pentru radiografierea democraţiei noastre nu este împrejurarea că agricultorii şi-au ieşit din fire, ci reacţia „jurnaliştilor” de la televiziunile zise de ştiri, televiziuni care acţionează în acest moment ca nişte instrumente de instigare în masă (vezi campania „Noi vrem respect”, care a fost stindardul altei masive demonstraţii sindicaliste, de acum câteva săptămâni; ori tonul de chemare la insurecţie împotriva guvernului al Danei Grecu, de la Antena 3).
Spre satisfacţia nedisimulată a acestor „jurnalişti”, pare că, în fine, societatea românească s-a pus în mişcare. Mimica feţelor lor, tonul vocilor lor chemau la răscoală, pretindeau acţiune, cereau măsuri imediat (din partea demonstranţilor, împotriva guvernului). Simţeau că ceainicul stă să dea în clocot. Venise momentul recoltei. Ce au semănat cu sârg, de luni de zile, prin televiziuni, începe parcă să se poată culege acum, în stradă.
Privind le televizor mişcarea dezordonată a pâlcurilor de oameni agitaţi, mă gândeam cu tristeţe că „jurnaliştii”, „moderatorii” şi „analiştii politici” înregimentaţi cu fanatism de atâta timp în campania anti-Băsescu, anti-Boc, anti-PDL pot fi de-acum mulţum