Liderii statelor membre ale UE, reuniţi la Bruxelles în Consiliul European de toamnă, nu au reuşit încă să ajungă la un compromis cu privire la contribuţia fiecărei ţări la bugetul destinat măsurilor de limitare a efectelor schimbărilor climatice, transmite Agerpres. "Doresc să fie menţionată o sumă, pentru că avem nevoie de acest lucru pentru a stimula alte ţări dezvoltate ce refuză să-şi asume rolul", a declarat premierul suedez Fredrik Reinfeldt, preşedintele Consiliului UE, cu puţin timp înaintea reuniunii la nivel înalt a UE, care a început joi seară.
"Există încă divergenţe de opinie asupra criteriilor şi a distribuirii efortului (financiar)", a spus, la rândul său, ministrul italian de externe Franco Frattini.
Premierul danez Lars Lokke Rasmussen a insistat asupra necesităţii unei decizii a UE privind finanţarea măsurilor de combatere a schimbărilor climatice.
"A sosit timpul ca UE să pună banii pe masă, însă unii dintre colegii mei preferă să aştepte din motive tactice şi să păstreze banii în portofel", a spus Lars Lokke Rasmussen, care va fi gazda Conferinţei ONU privind schimbările climatice, din luna decembrie.
La finalul unei reuniuni la care au participat reprezentanţi ai Ungariei, Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Sloveniei, Bulgariei, României, Lituaniei şi Letoniei, premierul ungar Gordon Bajnai a subliniat că "modul de repartizare propus este inacceptabil".
Ţările menţionate nu sunt de acord ca repartizarea contribuţiei financiare europene la bugetul pentru lupta contra schimbărilor climatice să se facă în principal pe baza emisiilor de CO2 în UE.
"Nu ne vom da acordul asupra unui mecanism care doreşte ca cel care emite cel mai mult CO2 să plătească cel mai mult", a menţionat şi premierul polonez Donald Tusk.
Totuşi, în cazul celor nouă ţări nu s-a structurat