După avizele negative din comisii, PNL se foloseste de deciziile Curţii Constituţionale care obligau premierul să vină cu alt ministeriabil în cazul respingerii acestuia de preşedinte. Sursa: Vlad Stănescu
Aripa liberală a noii majorităţi parlamentare vrea să-i ceară lui Lucian Croitoru înlocuirea miniştrilor care au picat testul comisiilor. Solicitarea PNL ar urma să fie bazată pe deciziile Curţii Constituţionale în cazurile Adrian Cioroianu şi Norica Nicolai. Un eventual refuz al lui Croitoru de a-i în locui pe miniştrii respinşi în comisii ar putea antrena amânarea votului din plen, programat pe 4 noiembrie.
În ultima perioadă, liberalii au întors pe toate părţile subiectul guvernului Lucian Croitoru şi susţin că au găsit o bază juridică a solicitării pe care o alătură “cutumei parlamentare”.
“Există decizii ale Curţii Constituţionale în care rolul preşedintelui este echivalat cu al comisiilor parlamentare. Avizul negativ al preşedintelui duce la înlocuirea ministrului respectiv şi, prin echivalare, şi avizul comisiilor parlamentare are acelaşi efect”, ne-a explicat fostul ministru al justiţiei Tudor Chiuariu.
Liberalii preiau practic argumentele pe care Curtea Constituţională i le-a servit preşedintelui Traian Băsescu pentru a-l obliga pe fostul premier Călin Popescu- Tăriceanu să facă alte nominalizări de miniştri în cazul în care aceştia au fost respinşi de şeful staului. Asimilând rolul preşedintelui în cazul numirii miniştrilor cu cel al comisiilor parlamentare, magistraţii precizau, în soluţionarea cauzei Cioroianu, că şeful statului „poate cere primului-ministru o altă propunere pentru candidat în funcţie”.
Argumentul a fost că în cazul avizelor de respingeredate de comisiileparlamentare „candidatul pentru funcţia de prim-ministru propune un alt candidat la funcţia de ministru”. Preşedintele, c