Aproape că nu există masă după care să nu ai arsuri la stomac? Este posibil să suferi de hiperaciditate gastrică. De aceea, trebuie să adopţi o dietă specială, dar care poate fi şi gustoasă. Băuturile alcoolice consumate în exces, prea multe ţigări, alimentele bogate în grăsimi sau în condimente şi sucurile acidulate „forţează” mucoasa stomacului să producă un surplus de acid clorhidric. Astfel, sucul digestiv, cu o aciditate peste limita normală, devine agresiv şi contribuie la apariţia leziunilor mucoasei gastrice şi duodenale.
Sparanghelul calmează spasmele gastrice
Sparanghelul este recomandat persoanelor cu probleme de stomac, pentru că are proprietatea de a calma durerile de stomac şi de a elimina toxinele din organism. Aceste calităţi se datorează compoziţiei chimice a sparanghelului. Leguma conţine cantităţi importante de fosfor şi de seleniu, vitaminele B,C, betacaroten şi fibre.
Pentru prepararea unei reţete hrănitoare pentru bolnavii de gastrită şi nu numai, avem nevoie de următoarele ingrediente: 300 grame de sparanghel, 500 grame de morcovi, 2 legături de verdeaţă şi 4 linguri de ulei de măsline. Legumele curăţate şi tăiate în bucăţi se fierb în baie de abur. Când sunt gata, se adaugă uleiul de măsline şi verdeaţa, tăiată mărunt.
Supele-cremă nu irită stomacul
Când arsurile stomacale persistă, sunt indicate supele-cremă preparate din morcov, pătrunjel, păstârnac şi ţelină, asezonate cu pulbere de busuioc, mărar, chimen şi de salvie. Acestea sunt asimilate cu uşurinţă de stomac, fără să-i irite mucoasa. Pentru trei porţii, care se consumă într-o zi, avem nevoie de următoarele ingrediente: o ţelină mică, 5 morcovi, câte 3 rădăcini de pătrunjel şi de păstârnac.
Legumele curăţate se fierb la baie de abur. Când sunt gata, acestea se pasează, iar zeama în care a fiert zarza