Serviciul de Ambulanţă şi Unitatea de Primiri Urgenţe răspund nevoilor vrâncenilor cu şase, respectiv cinci medici. Deşi fiecare staţie de ambulanţă trebuie să aibă în permanenţă un medic, de cele mai multe ori salvările preiau pacienţii doar în prezenţa unui asistent
11 staţii de ambulanţă, şase medici pe timp de zi, din 18 cât ar fi necesar, şi un singur medic de gardă pe timpul nopţii. Aşa funcţionează Serviciul de Ambulanţă pentru toţi cei 400.000 de vrânceni. Asta pentru că medicii preferă să se angajeze în clinici private sau în străinătate, unde salariile sunt mult mai bune iar turele de gardă mai puţine.
De foarte multe ori, lipsa de personal în cele mai importante unităţi medicale generează întârzieri şi de 20 de minute în preluarea cazurilor, în special când singurul medic de gardă din judeţ este plecat la un caz aflat la zeci de kilometri depărtare de un altul.
De multe ori, situaţia este îngreunată şi de drumurile impracticabile.
În urmă cu câteva luni au fost scoase la concurs 14 posturi la Ambulanţă însă nu s-a prezentat niciun medic. La SAJ Vrancea, de cele mai multe ori, medicii intră din tura de gardă, direct în tura de serviciu de zi, adică 20 de ore de muncă în continuu.
„Ne-am obişnuit! Cel mai mult am lucrat pe timpul inundaţiilor în 2005 când am stat 56 de ore la serviciu. Satisfacţia cea mai mare este când reuşeşti prin resuscitare să aduci omul mort înapoi, viu! Atunci nu mai simţi oboseala, nu mai simţi nimic”, ne-a spus dr. Laurenţiu Albiş în timp ce îşi făcea tura de gardă.
Un medic la 60 de bolnavi
Aceeaşi situaţie se găseşte şi la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean „Sf. Pantelimon” din Focşani unde lucrează doar cinci medici în loc de opt cât prevede organigrama.
Pe timpul gărzilor de noapte, un singur medic